Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

TGC Başkanı Turgay Olcayto: Siyaset için gazete çıkarılmasına karşıyız”

TGC Başkanı Turgay Olcayto:    Siyaset için gazete çıkarılmasına karşıyız”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Turgay Olcayto, hâlen 3800 üyeye sahip bulunan cemiyetlerinin, kurulduğu günden beri hep aynı yerde olup tutarsız bir çizgiye yönelmediğini vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Turgay Olcayto, hâlen 3800 üyeye sahip bulunan cemiyetlerinin, kurulduğu günden beri hep aynı yerde olup tutarsız bir çizgiye yönelmediğini vurguladı. Masuniyet karinesi ve mahkeme kararı olmadan herkesin suçsuz olduğuna inandıklarını belirten Olcayto, son operasyonlarda Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve diğer kişilerin “örgüt üyesi” sıfatıyla gözaltına alınmalarının doğru olmadığına dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:
“Bizi, bu arkadaşlara destek olmamız nedeniyle eleştirenler var. Biz, kimseyi desteklemiyoruz. Ancak şunu da açıkça söylüyoruz. Gazeteciler örgüt kurmaz, kalemleriyle uğraşır. Gazetecilere terör örgütü üyesi suçlaması yapmak çok yanlıştır. Siyasi iktidar, bundan vazgeçmelidir. Cemiyet olarak bizim, gazetecileri sağcı, solcu, cemaatçi diye ayırma lüksümüz yoktur. Tüm gazetecilerin, dayanışma içinde olmaları gerektiğine inanıyoruz. Biz, meslek ilkeleri ve ahlâkına uygun hareket eden herkesi gazeteci kabul ediyoruz.”
SEÇİM DÖNEMLERİNDE ÇIKAN GAZETELERE KARŞIYIZ
Yerel basının kırılgan ve hassas bir yapıya sahip olduğuna işaret eden TGC Başkanı Olcayto, şunları söyledi:
“Her seçim öncesinde yerel gazetelerin sayıları artıyor. 2015 seçimleri yaklaşıyor. Yine, siyasete girmek, milletvekili seçilmek isteyen birçok kişi, gazete çıkaracak. Bunu doğru bulmuyoruz. Siyaset için gazeteciliği araç etmek çok yanlış. Gazeteci cemiyetlerinin, Oda konumuna dönüştürülmesini isteyenler var. Buna karşıyız, çünkü Oda durumuna dönüşmek, devlet güdümüne girmek demektir. 5953 sayılı yasa, 1952 yılında çıkmasına karşın gazetecileri koruyan tek yasadır. Biz, çalışanların mesleğe katkılarını çok önemsiyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğü, insan haklarına saygı olmayan yerde biz de yokuz. Yerel gazetelerin sorunlarını da çok iyi biliyoruz. Bu arada, gazetecilikten siyasete geçip parlamentoya giren kişilerin de, bu çatı altında gazeteciliğe hiçbir yararı olmadıklarını üzüntüyle görüyoruz.”
TEK TİP GAZETECİLİĞE ZORLANIYORUZ
Gazetecinin görevinin eleştirmek olduğunun altını çizen Olcayto, şöyle konuştu:
“Gazeteci, muhaliftir. Biz, iktidarla niye uğraşalım? Ama iktidar, gazetecilerle uğraşıyor. İşlerini yapan gazeteciler, hep ağır bedeller ödüyorlar. Son dönemde de gazeteciler, işlerini yapmanın bedelini, cezaevlerinde yıllarca yatarak ödediler. Bugünkü hükümet, bakanlıkların müşavirleri kanalıyla yayınladığı, kendilerini öven haberleri yayınlatmak üzere gazetelere gönderiyor. Böylece, kendisi muhabirlik yapmak istiyor. Bunu kabul edemeyiz. Muhabirlik, zaten yıllar önce ortadan kalkmıştı, internet çıktığından beri. Şimdi ise hükümet, bakanlık müşavirlikleri aracılığıyla yayınladığı bildirilerle bizi tek tip gazetecilik yapmaya zorluyor. Tek tip gazetecilik olmaz. Eğer birlik içinde olmazsak bizi 40 parçaya ayırırlar.”
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı